Захист прав та свобод людини і громадянина

 

28 квітня КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників Вижницької міської ради» спільно з Чернівецьким національним університетом ім. Ю.Федьковича провели онлайн-спілкування на тему: «Захист прав людини».

Дистанційна зустріч об’єднала у своїй роботі не тільки представників кафедри процесуального права юридичного факультету ЧНУ, заступників директорів з виховної роботи та вчителів предмету «Основи правознавства», а й стала цікавою, пізнавальною, корисною для старшокласників  закладів освіти Вижницької, Вашківецької, Берегометської та Банилівської територіальних громад.

З вітальними словами виступили - Борсук Олексій Ярославович, директор центру професійного розвитку педагогічних працівників Вижницької міської ради  та Щербанюк Оксана Володимирівна, доцент, завідувачка кафедри процесуального права та зазначили, що такі заходи є важливим напрямком плідної співпраці закладів загальної середньої освіти та закладів вищої освіти.

З презентацією на тему: «Захист прав людини» виступив асистент кафедри процесуального права  - Моісей Георгій, який зазначив, що одним із актуальних питань протягом всього існування людства залишається питання прав людини, можливість їх реалізації та захист. Утвердження, забезпечення, реалізація прав людини є важливим показником, що вказує на демократичний стан, соціальність держави, а також на те, що така держава є правовою. Представник кафедри наголосив, що гарантії дотримання прав людини та їх захисту закріплені як в національних так і в міжнародних нормативних актах, а саме: в Загальній декларації прав людини, Конвенції ООН про права дитини та Конституції України.  Зупинився на найбільш відомих способах захисту прав та свобод людини і громадянина.

Остафійчук Людмила Аурелівна та Тулич Ірина Юріївна – кандидати юридичних наук, доценти кафедри процесуального права, у межах профорієнтаційної роботи, ознайомили учнів переліком спеціальностей та умовами вступу на юридичний факультет ЧНУ ім. Ю. Федьковича, надали відповіді на поширені запитання щодо плати на навчання, бюджетне фінансування, переліку предметів для вступних випробовувань, проживання у гуртожитку, тощо.

У процесі проведення зустрічі зверталася увага на функціонування судової гілки влади, статусу суддів, органів прокуратури та адвокатури. Викладачі кафедри розповіли про своїх випускників, які стали відомими юристами: суддями Верховного суду України, Антикорупційного суду, дипломатами, адвокатами, військовими прокурорами, народними депутатами.

Між науковцями та старшокласниками закладів освіти встановилися зв’язки. Учасники заходу проявили зацікавленість та активність. Пітвердженням цього стала кількість учасників з різних територіальних громад – понад 90.

Зустріч вкотре довела важливість взаємного обміну інформацією закладів вищої освіти з майбутніми абітурієнтами.