Семінар з питань управлінської діяльності

 




    25 травня 2021 року у співпраці з  відділом освіти, культури, молоді та спорту Вашківецької міської  ради ЦПРПП Вижницької міської ради проведено семінар з питань управлінської діяльності на тему:  «Розроблення документів закладу освіти, організація та проведення самооцінювання діяльності» для адміністрацій закладів освіти  Вашківецької міської ради.

Учасниками заходу стали: Лучак В.П., начальник,  Вірста Г.Г., провідний спеціаліст   з питань загальної середньої освіти відділу освіти, культури, молоді та спорту  Вашківецької  міської ради; Борсук О.Я., директор та Яремчук О.Я. і Дячук Т.І. - консультанти ЦПРПП; керівники   дошкільних закладів освіти; директори та заступники директорів з навчально-виховної роботи закладів загальної середньої освіти.

Тематика заходу викликала інтерес та обговорення. Були розглянуті питання: «Розроблення Стратегії закладу освіти», «Формування ВСЗЯО та проведення самооцінювання».

Лучак В.П., начальник Відділу наголосив, що  надзвичайно важливо сучасній школі мати своє обличчя, власний імідж, який сприятиме підвищенню ефективності діяльності закладу, приваблюватиме батьків та учнів, даватиме змогу бути конкурентоспроможним. Цього вимагає сьогодення.

З вітальним словом до директорів та заступників закладів загальної середньої освіти, закладів дошкільної освіти  звернувся Борсук О.Я., директор ЦПРПП, який ознайомив з  роботою ЦПРПП та висловив сподівання на плідну співпрацю,  наголосив на актуальності даної тематики.

Модератори зазначили, що стратегічне управління закладом реалізується через два напрями — розбудову внутрішньої системи забезпечення якості освіти та стратегічне планування. Перше дозволяє вивчати та оцінювати освітній процес як систему, а друге — визначити напрями діяльності в середньостроковій і довгостроковій перспективі. Відображаються ці напрями у Положенні про внутрішню систему забезпечення якості освіти та Стратегії розвитку закладу освіти.

Яремчук О.Я., консультант ЦПРПП, зазначила, що працюючи над розробленням стратегії розвитку закладу освіти, важливо враховувати реальний стан речей та ресурси закладу. Важливою частиною роботи керівника як менеджера є формування стратегічного бачення розвитку закладу.   Стратегія розвитку дає можливість визначити напрями руху закладу освіти для досягнення основної мети — забезпечення якості освіти.

          Дячук Т.І., консультант ЦПРПП,  наголосила,  що система забезпечення якості освіти включає внутрішню систему забезпечення якості, що має функціонувати у кожному закладі загальної середньої та дошкільної освіти. Запровадження внутрішньої системи забезпечення якості – стратегічне рішення закладу, яке покликане допомогти поліпшити її загальну дієвість та забезпечити міцну основу для ініціатив щодо її ефективного та сталого розвитку.

         Учасники семінару ознайомились з досвідом роботи Міліївського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Вижницької міської ради щодо проведення самооцінювання закладу.

           Своїми думками щодо розроблення Стратегії розвитку закладу освіти та розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти поділились керівники закладів Вашківецької  територіальної громади. 

          За підсумками Семінару напрацьовані  рекомендації для закладів освіти щодо розбудови Внутрішньої системи забезпечення якості освіти та розроблення  Стратегії розвитку.