Безпечний дистанційний урок фізичної культури у закладах загальної середньої освіти

 










Відповідно до численних запитів вчителів фізичної культури Вижницької, Вашківецької, Берегометської та Банилівської територіальних громад, Центром професійного розвитку педагогічних працівників Вижницької міської ради спільно з Чернівецьким національним університетом ім. Ю.Федьковича була організована методична онлайн-студія на тему: «Методика проведення дистанційного уроку фізичної культури в 1-11 класах. Алгоритм дій учителя, якщо необхідно надати медичну допомогу учневі під час дистанційного уроку».

Модератором конференції виступив завідувач кафедри фізичної культури та основ здоров’я ЧНУ ім. Ю.Федьковича, доктор педагогічних наук, професор - Мосейчук Юрій Юрійович. Оголосивши структуру проведення онлайн-студії наголосив, що кафедра працює над підготовкою майбутніх фахівців фізичної культури, які будуть працювати у ЗЗСО, тому важливим питанням сьогодні виступає співпраця, взаємодія та обмін досвідом між педагогами ЗЗСО і викладачам університету.

З привітальним словом звернувся до педагогів декан факультету Ярослав Богданович Зорій, який побажав плідної праці та зауважив, що важливо підтримувати зв'язок з колишніми випускниками ЧНУ, сьогоднішніми педагогами ЗЗСО, для того, щоб покращувати результат  спільної праці.

Завідувач кафедри фізичної культури, кандидат педагогічних наук, доцент – Тарас Васильович Палаганюк розповів про те, як викладається предмет фізичної культури в умовах пандемії COVID-19 у вищих навчальних закладах, зокрема у ЧНУ ім. Ю.Федьковича та з якими труднощами зіткнулися викладачі під час онлайн навчання.

Із презентацією «Організаційна структура діяльності кафедри фізичної культури та основ здоров’я ЧНУ ім. Ю.Федьковича» виступив кандидат педагогічних наук, доцент – Васкан Іван Григорович. Проінформував учасників методичної студії щодо профорієнтаційної роботи учнівської молоді та розповів про переваги навчання студентів на факультеті.

 Окремим слайдом презентував учителям програму підвищення кваліфікації для педагогічних працівників ЗЗСО, та розповів як знайти її на офіційному сайті університету.

З детальною доповіддю на тему: «Методика проведення дистанційного уроку фізичної культури в 1-11 класах» виступив кандидат педагогічних наук, доцент – Курнишєв Юрій Альбертович. Поділившись свої власним досвідом роботи під час дистанційного навчання, загострив увагу на тому, що урок  фізичної культури – це скоріше практика а не теорія , тому особливо на початку пандемії було дуже важко працювати, адже виникало багато запитань, одне з яких: «Як методично правильно провести таке заняття?».  Зазначив, що завдяки співпраці із вчителями ЗЗСО, спілкуванні в професійному середовищі та обміном досвіду задля вирішення спільної проблеми вдалося розробити та сформувати не тільки методичні рекомендації, але й пакет відео-уроків, якими зараз користуються спеціалісти цієї галузі.

Гауряк Олена Дмитрівна - кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізичної культури та основ здоров’я детально та ґрунтовно  розповіла про алгоритм дій учителя, якщо необхідно надати медичну допомогу учневі під час дистанційного уроку. Розповіла про різні варіанти поведінки вчителя в разі виникнення  таких ситуацій. Наголосила на тому, що важливою є  профілактика травматизму, та для того, щоб її уникнути потрібно  провести урок методично правильно.

Директор ЦПРПП Вижницької міської ради висловив щиру вдячність  Чернівецькому університету ім.Ю.Федьковича за змістовний та якісно проведений захід, адже  дистанційна зустріч об’єднала у своїй роботі не тільки представників однієї спеціальності, але й стала пізнавальною і корисною.

По завершенню студії викладачі університету поділилися з вчителями ЗЗСО методичними матеріалами щодо проведення ефективних дистанційних уроків цього предмету.